Ontdek het noorden van Vietnam; 5 x doen in Sapa

Sapa is wat ons betreft een van de mooiere regio’s van Vietnam. Dit bergachtige gebied van Noord-Vietnam is groener dan groen. Je vindt hier beboste bergtoppen, prachtige rijstvelden en interessante volksstammen. De omgeving leent zich perfect voor het maken van wandeltochten en het bewonderen van de vele uitzichtpunten. Lees verder zodat je geen bijzondere tips mist!

Hoe kom je in Sapa?

Veel reizigers komen naar Sapa vanuit Hanoi of na het doen van de Ha Giang Loop. Kom je vanuit Hanoi? Dan kun je gemakkelijk met een sleeper bus overdag of ’s nachts naar het centrum van Sapa reizen. Doe je voordat je naar Sapa reist de Ha Giang Loop? Dan kan het zijn dat je vervoer naar je volgende accommodatie door de organisatie wordt geregeld. Zo niet, dan kun je ook vanuit Ha Giang met een sleeper bus naar het centrum van Sapa. Deze bussen kun je gemakkelijk hier regelen.

Wat te doen in Sapa?

Doe een trekking met een local

Samen met een local op pad door de Muong vallei is een van de leukste dingen die je in Sapa kunt doen. Met een lokale gids ga je op pad door de vallei, langs rijstvelden en etnische dorpjes. Onderweg leer je van alles over het lokale leven, gewoontes en tradities en lokale ambacht. Zo kun je deze tour doen. Heb je langer de tijd in Sapa? Dan kun je ook kiezen voor een meerdaagse trekking zoals deze, waarbij je ’s nachts met de locals in een homestay verblijft.

Rijd de Tram Ton Pass

De Tram Ton Pass is een bergpas die je vanuit Sapa gemakkelijk kunt berijden. De pas is niet lang, maar je komt hier wel langs een aantal waanzinnige uitzichtpunten en leuke stops. De wegen worden goed onderhouden en zijn breed, waardoor het rijden in deze omgeving erg makkelijk gaat. Wanneer je vanuit het centrum van Sapa vertrekt kom je allereerst langs Silver Waterfall. Om de waterval te bewonderen moet je een stuk een trap omhoog nemen, waarna je de imposante waterval langs de bergwand ziet. Op 2,5 km rijden van de Silver Waterfall ligt de Love Waterfall. Voor deze waterval moet je ongeveer 30 minuten heen en 30 minuten teruglopen. Dit zorgt ervoor dat er een stuk minder toeristen zijn dan bij de Silver Waterfall en het nog magischer voelt. Wanneer je na de Love Waterfall nog verder rijdt over de pas, kom je langs diverse uitzichtpunten, zoals bij deze glazen brug of de ‘lonely tree’.

Neem de kabelbaan naar Mt. Fansipan

De Mount Fansipan is de hoogte berg van Vietnam en rijkt tot wel 3.147 meter hoogte. Vanaf de top heb je (op een heldere dag) een fenomenaal uitzicht over de groene valleien en gebergte van Noord-Vietnam. Met een beetje geluk kun je zelfs China zien liggen! Hoe kom je bij de top? Vanuit het centrum van Sapa kun je met een trammetje naar het dalstation van de gondel. Vanuit hier neem je de gondel, waarna je het laatste stuk via een 600 treden lange trap aflegt.

Ben jij een sportieveling en avonturier in hart en nieren, dan kun je dit hoogtepunt van Vietnam ook beklimmen tijdens een 2-daagse trekking. Tijdens deze trekking ga je samen met een lokale gids op pad naar de top van de berg en volg je een indrukwekkende weg door het nationaal park.

Bewonder de rijstterrassen

De omgeving van Sapa staat naast de prachtige valleien, bergtoppen en etnische dorpen ook bekend om de groene rijstvelden. Wanneer je een scooter huurt en door de vallei rijdt of tijdens een trekking met een local, zul je versteld staan van de bijzondere structuur van de terrassen.

Cat Cat Village

Hoewel ik dit zelf geen hoogtepunt vond van Sapa, zijn er veel andere reizigers met goede ervaringen. Cat Cat Village is een (van oorsprong) etnisch dorp waar mensen van de Hmong minderheid wonen. Het is goed om te weten dat het dorp nu vooral ingezet wordt voor toeristen en je ook een entreefee betaald om het dorp te bezoeken. Zorg ervoor dat je vroeg op de dag of aan het einde van de dag gaat, zodat je de drukte kunt vermijden.

Support de locals, hoe doe je dat?

In Sapa en de omgeving van Sapa worden veel handgemaakte producten verkocht die door de lokale etnische minderheden worden gemaakt. Dit is erg leuk en , maar helaas worden er nog vaak kinderen ingezet om armbandjes, tasjes etc. te verkopen. Wil je de lokale bevolking steunen? Koop het dan van een volwassene. Op deze manier draag je namelijk bij aan het feit dat kinderen ingezet worden voor de verkoop aan toeristen ipv. dat zij naar school gaan.

Waar verblijven in Sapa?

Tijdens ons verblijf in Sapa verbleven wij aan de rand van het dorp bij Fansipan Terrace Cafe and Homestay. Vanuit het terras heb je een waanzinnig uitzicht over de bergen en de vallei. Daarnaast ben je met ongeveer 20 minuten lopen in Cat Cat Village.