De ultieme route door Bali!


Bali, een van de meest bekende eilanden van Indonesië en dat is niet voor niets. De diversiteit aan cultuur en natuur, de relatief korte reisafstanden en de lage kosten die je op het eiland kwijt bent maken het een geliefde plek voor backpackers, koppels en families om rond te reizen. Ik laat jou graag de route zien die ik heb gereisd en laat jou weten waarom dit dé ultieme route door Bali is!

Hoe kom je op Bali?

Allereest wat meer praktische tips voor Bali. Zelf vloog ik met Qatar Airways, via een overstap op Doha, in circa 18,5 uur naar de luchthaven van Bali. Vanuit Amsterdam vertrekt er tevens een directe vlucht met KLM naar Bali, echter zijn deze vliegtickets vaak relatief duur. Daarnaast wordt er vaak een combinatie gemaakt met een bezoek aan Singapore. Hierbij vlieg je vaak met Singapore Airlines eerst naar Singapore, waarna je een volle dag in Singapore hebt en je vervolgens in circa 2,5 uur naar Bali vliegt.

Wat kost een rondreis door Bali?

De kosten liggen in Indonesië een stuk lager dan wat wij hier in Nederland gewend zijn. Zo konden wij gemakkelijk met z’n tweeën voor 15 à 20 euro uiteten en kost je een ruim ontbijt nog geen 5 euro per persoon. Zelf zijn we ruim 3,5 week op Bali geweest en hebben we in totaal 8 plaatsen aangedaan. De uiteindelijke kosten waren ongeveer 2.300 euro per persoon met alles erop en eraan (ook inclusief vlucht). Natuurlijk kan het goedkoper en duurder, maar dit is de gemiddelde prijs die je kwijt bent per persoon wanneer je zelf je reis door Bali organiseert.

Hoe reis je rond op Bali?

Rondreizen op Bali gaat aan de ene kant heel gemakkelijk, maar aan de andere kant is het echt wel even een andere wereld ten opzichte van Nederland. Er is geen openbaar vervoer op Bali, maar wel is er sinds een aantal jaar de Grab app ontwikkeld. Hiermee kun je gemakkelijk online een scootertaxi of een taxichauffeur met auto reserveren. Voor een paar euro wordt je dan naar jouw gewenste locatie gebracht.

Daarnaast wordt er veel per scooter gereden en is dit onder toeristen ook erg populair. Zelf hebben wij ons hier niet aan gewaagd aangezien er links wordt gereden, er op kruispunten geen stoplichten of overige voorrangsregels zijn en dat het gekrioel en getoeter van de scooter bij ons nogal wat twijfel en kriebels naar boven bracht.

Naar de omliggende eilanden, zoals Nusa Penida, Nusa Lembongan en de Gili eilanden gaan er dagelijks diverse ferryovertochten die je naar deze eilanden brengen.  

De ultieme route door Bali!

Onze rondreis duurde zoals eerder verteld ruim 3,5 week waarbij we gemiddeld 3 nachten per plaats verbleven. Hierdoor kun je niet alleen veel van een plek zien, maar heb je ook de tijd om tussentijds te kunnen ontspannen en even niets te doen.

Canggu

De eerste stop is de plaats Canggu, gelegen aan de westkust van Bali. Vanuit de luchthaven duurt de rit ongeveer een uur. Canggu is een bekende en geliefde plek voor zogeheten digital nomads. Sinds de afgelopen jaren zijn hier veel hippe cafés en restaurant gekomen, waar je als digital nomad met je laptopje kunt gaan werken. 

Enkele leuke plekjes om te bezoeken zijn onder andere Love Anchor, dit is een half overdekt winkelcentrum, waar je allerlei leuke sieraden, kleding en souvenirs kunt shoppen. Rondom Love Anchor vind je nog meer hippe winkels van diverse surfmerken, zoals Billabong en Ricpurl. Deze surfmerken zitten hier niet voor niets. Canggu is namelijk een geliefde plek om te surfen, echter is het voor beginnende surfers niet echt de beste plek om de eerste golven te pakken (been there, done that :)). Aan het einde van de middag worden de golven wel lager en is het beter te doen, maar er staat een sterke stroming waardoor het peddelen zwaar is en je snel afdwaalt.

 

Verblijftip:

Een leuke plek om te verblijven in de Serenity Eco Guesthouse. Deze fijne en relaxte plek ligt dichtbij het strand en dichtbij de leuke restaurants en winkels die er in Canggu te vinden zijn. Voor yogaliefhebbers zijn er diverse workshops en lessen om aan mee te doen. Daarnaast is de keuze voor massages er reuze.

Restaurant tips:

  • The Fat Mermaid
  • Café The Daun
  • Revolver Canggu
  • Superfood Canggu

Munduk

Een van de hoogtepunten van de reis was ons verblijf in Munduk! Het authentieke en ongerepte Bali is wat ons betreft hier te vinden. Van groene rijstvelden, tropische jungles en watervallen tot aan authentieke tempels, hier is het te vinden. De volgende dingen moet je zeker gezien hebben:

 

  • De kruidnagelbomen en het werk van de koffieboeren. De unieke manier van oogsten van de kruidnagel is zeker de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Wanneer je samen met een gids op pad gaat zul je hoogstwaarschijnlijk ook te zien krijgen hoe de kruidnagel verwerkt wordt, evenals de koffiebonen die vaak bij dezelfde boer worden verwerkt.
  • De prachtige rijstvelden van Munduk zijn iets wat je zeker niet mag missen. Op de achtergrond zie je de verschillende gebergtes wat het landschap nog unieker maakt en zelfs iets magisch geeft.
  • De Banyu Wana Amertha Waterfall is een van de mooiste dingen die wij ooit gezien hebben! In totaal zijn er hier drie watervallen te vinden waarvan de een nog mooier en indrukwekkender is dan de ander. Wij waren hier vrijwel alleen, waardoor je in alle rust kunt rondlopen en zelf een verfrissende duik kunt nemen.
  • De Munduk Waterval kon volgens ons helaas niet tippen aan de Banyu Wana waterval, maar was evengoed prachtig om te zien. Ook hier was het een kleine klim (vooral terug) naar en van de waterval, maar dit was het dubbel en dwars waard!
  • Breng een bezoek aan de Pura Ulun Danu Bratan. Deze tempel is gelegen aan het Bratan meer en biedt je naast een bezoek aan de tempel zelf een prachtig uitzicht over het meer. Ondanks dat je op het terrein ook veel toeristische plekjes vindt om de meest Instagram waardige foto te maken (wat wij zelf niet echt heel mooi vonden in combinatie met de tempel), was het zeker een bezoekje waard!
  • Vanuit Munduk ben je in enkele minuten bij de twee meren Buyan en Tamblingan. Vanuit de hooggelegen weg vanuit Munduk in de richting van de twee meren heeft u een prachtig uitzicht over de groene omgeving en zie je vanaf hetzelfde punt de twee meren tegelijk. Een bekent uitzichtpunt is Twin Lake View, waar je tevens wat attributen tegenkomt voor de Instagram foto’s. Rondom dit punt zijn nog tal van andere prachtige uitzichtpunten.

Verblijftip:
Wil jij verblijven midden in de natuur, tussen de rijstvelden en in het ongerepte gebied van Munduk? Dan is een verblijf bij het prachtige Atres Villa zeker aan te raden. Je verblijft in een kleine villa en kunt genieten van het heerlijke eten, zwembad en de rijstvelden op het terrein. Daarnaast kun je met het personeel van de villa mee op pad door de omgeving van de villa, waarbij je langs rijstvelden, koffieboeren, kruidnagelboeren, een waterval en de dichtbegroeide jungle loopt. Nog een leuk weetje, Atres Villa staat voor anti stress villa, en dat kun je hier uitstekend!

Kintamani

Het hooggelegen dorp Kintamani is de perfecte uitvalsbasis voor een trip naar de top van de Batur vulkaan. Zelf hebben wij een sunset trekking gedaan naar de top van de Gunung Batur. ’s Nachts om half 3 werden wij bij ons hotel opgehaald en naar de office van de organisatie gebracht voor een klein ‘ontbijt’ wat bestond uit een kopje thee met een stukje gebakken banaan. Hierna werden we naar de voet van de vulkaan gebracht waar we kennis maakte met onze gids en kon de tocht naar boven beginnen. De tocht naar boven duurde circa 2,5 uur, waarna we werden getrakteerd op een prachtig uitzicht en nog een ontbijtje. Rond 7 uur vertrokken we weer voor de tocht naar beneden, wat circa 1,5 uur duurde. 

Naast het beklimmen van de Gunung Batur is het erg leuk om een bezoekje te brengen aan de warmwaterbaden aan het meer van Batur.

 

Verblijftip:

Vanuit Ayodya Batur Villa heb je een adembenemend uitzicht over de Batur vulkaan en de oude lavastromen die er jaren geleden uit voortgekomen zijn. Bij de villa kun je genieten van heerlijke gerechten terwijl je op het terras geniet van het unieke uitzicht. Goed om te weten: je kunt bij Ayodya Villa alleen contant afrekenen, zorg er dan ook voor dat je genoeg contant geld bij je hebt tijdens je verblijf hier.

Ubud

Vanuit Kintamani is het ongeveer een uur rijden naar het bruisende centrum van Ubud. Dankzij de centrale ligging op het eiland is Ubud een geliefde plek voor reizigers om wat langer te verblijven en zowel dingen in de stad, als in de omgeving van Ubud te ondernemen. Zelf verbleven wij hier 4 nachten, zodat we in en rondom Ubud veel konden doen. Helaas werd ik na de eerste dag ziek, maar hebben we in de anderhalve dag wel veel kunnen doen en zien:

 

  • Als je van aapjes kijken houd, dan kun je een bezoek brengen aan het Ubud Monkey Forest. Ondanks dat je echt door een mooi stukje natuur van de stad loopt, vond ik het niet diervriendelijk. Veel mensen zijn hier voor een perfect plaatje samen met een aap, niet de ideale omgeving voor wilde dieren als je het mij vraagt. Wil je er toch naartoe, let er dan tijdens je bezoek aan het Monkey Forest op dat je tas goed dicht zit en dat er geen eten of drinken in de zijkanten van je tas zit. De apen zijn niet schuw van mensen en zitten voordat je het door hebt in je tas te graaien.
  • Breng een bezoek aan het prachtige Ubud Palace. Deze tempel is gelegen midden in het centrum van Ubud en is gratis te bezoeken. ’s Avonds worden er bij deze tempel traditionele dansvoorstellingen gehouden, waar mensen vanaf de loop van de middag al druk voor staan te flyeren.
  • Naast alle culturele dingen die er te zien zijn in Ubud, zijn er ook genoeg leuke winkelstraten waar je terecht kunt voor leuke kleding, handgemaakte sieraden of leuke souvenirs voor het thuisfront.
  • Naast alle winkels in de drukke en gezellige straten van Ubud, kan een bezoekje aan de Ubud Art Market niet ontbreken. Hier vind je de leukste traditionele souvenirs om mee te nemen naar huis. Afdwingen op de prijs is hier de normaalste zaak van de wereld en gaat vaak gemakkelijker dan je denkt.
  • Wil je wat actiefs doen in de omgeving van Ubud? Ga dan quad rijden en raften! De dag begint hierbij met een super toffe quadtocht van circa 2,5 uur. Je rijdt hierbij langs rijstvelden, door de jungle, langs een waterval en door een grot! Echt een onvergetelijke ervaring! Na afloop van de quadtour krijg je een lunch en word je voorbereid op het raft avontuur. Samen ongeveer 5 andere mensen stap je in de raft en ga je de Ayung rivier op. Onderweg kun je genieten van de prachtige natuur en de stroomversnellingen die zo nu en dan toch wat zenuwen met zich meebrengen.

Helaas heb ik op Bali te maken gehad met een vorm van voedselvergiftiging o.i.d. van een bacteriële infectie. Hierdoor konden we niet alles doen wat we hadden willen doen en moesten er dingen overgeslagen worden. Mocht dit niet gebeurd zijn hadden we graag nog de volgende dingen willen bezoeken/doen in Ubud:

  • Het bewandelen van de Campuhan Ridge Walk. Dit wandelpad biedt je een prachtig uitzicht over de natuur van Ubud!
  • Een bezoek brengen aan de Tegallalang rijstterrassen. Ondanks dat het een bekende plek is van Ubud, leek het ons erg leuk om hier een bezoek aan te brengen.
  • Het bewonderen van een traditionele dansvoorstelling in Ubud Palace.

 

Verblijftip:
Wij verbleven in het prachtige Sania’s House. Dit hotel heeft de perfecte ligging in de stad en biedt je directe toegang tot de Ubud Art Market. Daarnaast ben je in de directe omgeving van veel gezellige restaurants en is het slechts een kwartiertje lopen naar het Monkey Forest!

Restaurant tips:

  • Mozzarella
  • Simply Social
  • L’Osteria Pizza e Cucina Ubud
  • Sami Warung

Sanur

Vanuit Ubud zijn wij met een taxi in circa 1 uur naar Sanur afgereisd. Deze kustplaats staat vooral bekend om de heerlijke strand locatie en de plek waarvandaan veel mensen de overtocht naar de Nusa eilanden maken. Helaas was ik hier nog erg ziek en hebben wij behalve het strand en zwembad niet veel van de omgeving kunnen ontdekken. Wel is het leuk om bijvoorbeeld een fiets te huren (wat bij veel hotels mogelijk is) en op het pad langs de kust te fietsen. Daarnaast heb ik nog twee leuke restauranttips:

  • Genius Cafe Sanur
  • Retro Beach

Verblijftip:
Wij verbleven bij Sanur Lodge, gelegen op ongeveer twintig minuten lopen van het strand. Wij vonden het zelf lekker om dit stukje te lopen, maar het is ook mogelijk om bij de lodge een fiets te huren. Bij de lodge kun je tevens genieten van een heerlijk ontbijt en lunch.

Nusa Penida

Vanuit Sanur maakte wij met de Maruti Fastboat Express de oversteek naar het eiland Nusa Penida. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten en brengt je vanuit Sanur naar de Maruti Office aan de noordkust van het eiland. Via 12GO kun je online je ticket kopen.. Hier vind je alle tijden waarop de boten vertrekken en maatschappijen die een overtocht aanbieden.

Helaas was ik nog steeds ziek toen we op Nusa Penida waren en hebben we maar één excursie kunnen ondernemen, maar deze was 1000% de moeite waard en een vette aanrader voor iedereen die nog naar Nusa Penida afreist. Dit was een snorkeltour waarbij we naar 3 verschillende snorkelspots gingen, met als hoogtepunt de gigantische Manta rays (roggen)! Naast het snorkelen met de immense roggen, maakte we een stop bij Crystal Bay. Hier kun je genieten van de tropische vissen en het prachtige kleurrijke koraal. De laatste stop was dichtbij de haven van Nusa, waar tevens het opstap punt was van deze tour. Bij deze plek zitten vaak schildpadden, maar wij hadden helaas net pech en hebben hier geen schildpadden gespot.

 

Een aantal andere toffe plekken die wij graag wilde bezoeken zijn:

  • Kelingking Beach
  • Diamond Beach
  • Angel’s Billabong
  • Broken Beach

Verblijftip:
Wij verbleven op Nusa Penida bij de prachtige Batan Sabo Cottages. Deze prachtige huisjes liggen aan de noordwestkust van Nusa Penida en biedt je een prachtig uitzicht vanuit de infinity pool. Daarnaast is het prachtige restaurant (met zwembad!) Greenkubu op slechts een paar minuten lopen van Batan Sabo. Vanuit Greenkubu heb je een adembenemend uitzicht op Nusa Lembongan en Bali, perfect voor een heerlijk diner tijdens zonsondergang!

Padang Bai

Vanuit Nusa Penida maakte wij weer de oversteek naar Sanur (het is ook mogelijk om vanuit Nusa Penida direct door te varen naar de Gili eilanden). Vanuit hier namen wij een taxi naar de plaats Padang Bai, waar we één nacht verbleven voor de overtocht naar Gili Trawangan.

 

Verblijftip:

Wij verbleven deze nacht bij Villa Suari. Een mooie accommodatie vlakbij de haven van Padangbai. Zelf namen we de boot met de Eka Jaya fast cruise, waardoor de pick-up en drop-off inbegrepen zat bij de bootticket en we vanuit de villa werden opgehaald en naar de haven werden gebracht.

Gili Trawangan

Wij sloten onze reis af op de prachtige Gili eilanden en verbleven op het grootste eiland Gili Trawangan. Omdat er op de Gili eilanden geen motorvoertuigen zijn, is het erg rustig en toegankelijk overal. Alles wordt gedaan te voet, per fiets of per paard.

 

Die Gili eilanden bieden een perfect relaxed strandverblijf en biedt je de mogelijkheid om veel schildpadden te spotten! Het is dan ook zeker aan te raden om mee te gaan met gidsen op snorkeltour te gaan. Zelf hebben wij zowel een tour gedaan in de ochtend, als met zonsondergang. De zonsondergang tour was zeer aan te raden! Het was een stuk rustiger in het water, waardoor we af en toe gewoon alleen aan het zwemmen waren met de schildpadden. Tijdens de snorkeltours bezoek je tevens de onderwater standbeelden, die tevens tijdens de sunset tour een stuk rustiger zijn dan overdag.

 

Verblijftip:

Een aanrader om te verblijven tijdens je bezoek aan Gili Trawangan is Gili Tenda! Dit prachtige verblijf bestaat uit meerdere luxe safaritenten met ieder een eigen buiten badkamer. Voor een paar euro kun je een fiets huren en lekker het eiland verkennen en stoppen bij leuke snorkelplekjes (ook snorkelsets worden verhuurd bij Gili Tenda).