6 x bijzonder Gambia!

Wat je zeker niet mag missen tijdens een reis naar ‘The Smiling Coast Of Africa’!


Gambia is gelegen aan de westkust van Afrika en wordt ook wel ‘The Smiling Coast Of Africa’ genoemd. Dat is niet voor niets, want iedereen is hier altijd aan het lachen en zal je met open armen ontvangen. Gambia staat vooral bekend als zonbestemming en all-inclusive hotels, maar heeft zoveel meer en uniekers te bieden. Bijzondere culturen, prachtige natuur en bijzondere activiteiten! Lees vooral verder en doe ideeën op!

Serekunda Market

De Serekunda Market is een lokale markt gelegen in, zoals de naam al zegt, Serekunda. De ietwat chaotische markt is bekend onder zowel de lokale bevolking als toeristen en is zeker een bezoekje waard. Je zult versteld staan van de vreemde geuren, vele kleuren en vooral de drukte op de markt. Op de markt vind je vele winkels waar je diverse stoffen kunt kopen. Het is leuk om dit te kopen en hier later bij een lokale kledingmaker items van te laten maken, zoals tassen, portemonnees, toilettassen en jumpsuits. Zo heb je een unieke en lokaal gemaakte souvenir.

Baboon Island

Zo’n 5,5 rijden vanuit de toeristische kust van Gambia vind je Baboon Island. Gelegen in het prachtige ongerepte binnenland van Gambia. Vanuit de lokale guesthouse Kairoh Garden in het plaatsje Kuntaur is het mogelijk om met de boot Baboon Island te ontdekken. Tijdens deze 2-uur durende boottocht vaar je langs het eiland en heb je de kans om onder andere chimpansees, nijlpaarden en de rode-colobus aap te spotten! Je waant je hier echt in een andere wereld dan de toeristische kuststrook van Gambia. Je zult omringd worden door groene dichtbegroeide bossen, de rustig vlooiende rivier en geluiden uit de natuur.

Fish Market Tanji

De lokale vismarkt aan de kust van Tanji is een echte bezienswaardigheid. Houd zo nu en dan even je neus dicht, want de geur van vis kan je aardig tegemoet komen. Elke dag vind er hier in Tanji een markt plaats waar verse vis aan land wordt gebracht en wordt verkocht. Daarnaast zijn er meerdere huisjes langs het strand waar deze vis ook wordt gerookt en daarna verkocht wordt.

Horse and Donkey Trust

Wanneer je verblijft in het kustgebied van Gambia en je een tripje naar het binnenland gaat maken, is het leuk om op de heen- of terugweg een stop te maken bij de Horse and Donkey Trust in Brikama. Deze organisatie vangt verwaarloosde en gewonde dieren op en zorgt ervoor dat ze weer beter worden om uiteindelijk weer terug te gaan naar hun of een andere eigenaar. Daarnaast doen ze veel aan educatie voor diereneigenaren en op scholen, waar ze hen leren om te gaan en goed te zorgen voor hun dieren. Het is prachtig om te zien met hoe veel liefde deze mensen voor de dieren zorgen!

Fietsen en kanoën bij AbCa’s Creek

Wil je nog een leuke plek bezoeken buiten het toeristische gebied tijdens jouw verblijf in Gambia? Dan is de AbCa’s Creek lodge in Kassagne. Vanuit de lodge zijn er tal aan leuke activiteiten te doen. Ga bijvoorbeeld mee met een fietstocht door het dorp en bezoek hierbij de oesterfabriek van Kassagne. Daarnaast is het aan te raden om te gaan kajakken in de mangroves rondom de lodge. Dit kun je geheel zelfstandig doen en is zeker de moeite waard! Onderweg heb je de kans om krokodillen, apen en diverse vogelsoorten te spotten!

Kookworkshop of dag met een local

Als laatste, maar zeker niet het minste, raad ik je aan om een dagje met een local mee te gaan of bij locals een kookworkshop volgt. Hierbij krijg je de unieke kans om een goed beeld te krijgen van de Gambiaanse cultuur, gewoontes en de lokale keuken. Vaak ga je hierbij samen met de local boodschappen doen op de markt voor een traditioneel gerecht en help je bij het koken van de maaltijd. Dit biedt je tevens de kans om in gesprek te gaan met de locals en meer te leren over elkaars cultuurverschillen. Vaak zijn de Gambianen ook zeer geïnteresseerd in onze manier van leven en zullen daar ook zeker naar doorvragen.