Wat te doen in Praag? De leukste plekjes en hotspots van de stad!

Praag is één van de mooiste steden die ik ooit heb bezocht. De eeuwenoude pandjes en straten doen de stad voelen alsof het een groot openluchtmuseum is. Al deze pandjes en de rijke historie van de stad hebben ertoe geleid dat de gehele historische stad onderdeel is van de UNESCO werelderfgoedlijst. Ondanks de rijke historie en vele eeuwenoude elementen, kent de stad ook veel hippe en relatief nieuwe plekjes. Ontdek hier wat jij niet kunt missen tijdens een bezoek aan Praag!

Hoe kom je in Praag?

Veel mensen zullen met een vlucht naar Praag afreizen. Vanaf daar kun je gemakkelijk vanaf de luchthaven naar het centrum van de stad met het openbaar vervoer. Op de luchthaven kun je een kaartje kopen voor 30 minuten, 90 minuten, 24 uur, 48 uur of 72 uur. Hiermee kun je gebruik maken van de bus, metro, tram en het treintje naar de Petřín-uitkijktoren.

 

Om vanaf de luchthaven in de stad te komen neem je eerst bus 119 richting Nádraží Veleslavín. Dit is de laatste halte van de bus en hier kun je overstappen op tram A of B richting de halte Můstek, gelegen middenin het centrum van Praag.

Wat te doen in Praag?

Praagse Burcht bezoeken

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad is de Praagse Burcht. Dit enorme complex beschikt over paleizen, kathedralen en een oud arbeidersstraatje, het zogeheten ‘Gouden Straatje’. De Burcht kun je van buiten gratis bezoeken en ook de Sint Vituskathedraal kun je van buiten vrij bewonderen. Wil je echter binnen een kijkje nemen, dan heb je een ticket nodig. Er zijn verschillende combitickets mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een combiticket kopen voor het Koninklijk Paleis, de Sint Vituskathedraal, de Sint Jorisbasiliek en het kleurrijke ‘Gouden Straatje’. Om de drukte de ontsnappen is het aan te raden om hier op tijd naartoe te gaan en vooraf je ticket online te regelen. Wil je liever met een gids deze plekken bezoeken, dan kun je deze tour boeken.

De Astronomische klok en het Oude Stadsplein

Middenin het oude centrum van de stad vind je, heel toepasselijk, het Oude Stadsplein. Hier bevindt zich de beroemde Astronomische Klok. Ieder heel uur zie je hordes toeristen kijken hoe de klok heel uur slaat en er diverse beelden te zien zijn die symbool staan voor de 12 apostelen. Dit schouwspel vond ik zelf niet erg bijzonder, maar het plein en alle bezienswaardigheden bij elkaar zijn zeker een bezoek waard. Tip: doe dit dan niet op het hele uur! De Astronomische klok kun je ook van binnen bezoeken. Om te voorkomen dat je hier in een rij staat kun je alvast online je kaartje kopen.

Op het Oude Stadsplein vind je tevens de prachtige Tynkerk, een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad. Daarnaast vind je rondom het Oude Stadsplein het prachtige raadhuis. 

Vanuit het Oude Stadsplein kun je ook gemakkelijk een bezoekje brengen aan de Kruittoren, die zijn naam heeft te danken aan het buskruit dat hier werd opgeslagen. Deze toren kun je beklimmen, waarvandaan je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Om de toren te beklimmen heb je een entreebewijs nodig.

De Eiffeltoren van Praag beklimmen

Nu denk je met de Eiffeltoren wellicht alleen aan Parijs, maar ook Praag heeft een dergelijke toren. Deze toren, de Petrintoren, is gelegen in het grootste park van Praag dat heuvelachtig loopt. De toren is niet zo groot als de echte Eiffeltoren, maar samen met de hoogte van de heuvel waar het op gebouwd is, is de hoogte van de top tot aan de voet van de heuvel net zo hoog als de Eiffeltoren van Parijs. Wil je niet omhoog lopen? Dan kun je onderaan het park het treintje nemen die je naar boven brengt. Dit treintje behoort tot het normale openbaar vervoersnetwerk van de stad en kun je met een regulier vervoersticket gebruiken. Voor het beklimmen van de toren heb je wel een ticket nodig. Deze kun je ter plekke of online aanschaffen.

Fietstour Baja Bikes

Ondanks dat de stad slechts enkele fietspaden kent, is het enorm leuk om de stad al fietsend te ontdekken. Je kunt zelf fietsen huren, maar nog leuker is om mee te gaan met een van de fietstours van Baja Bikes. Wij gingen mee met de Highlights of Praag tour en kwamen ontdekte alle wijken van de stad in 3 uurtjes. Onderweg kregen we veel informatie en weetjes over de stad te horen, wat ervoor zorgt dat je nog meer beeld krijgt van de historie en verhalen uit de stad.

Lokale Tredlnik proeven

Ook Tsjechië kent zijn eigen gerechten en lekkernijen. Een van de beroemdste in Praag, en de lekkerste ;), is de Tredlnik. Deze zoete lekkernij is een gebakken brooddeeg besprenkeld met kaneelsuiker en wordt naturel of met diverse vullingen of toppings geserveerd. De Tredlnik met Nutella en ijs is de bekendste, ik snap wel waarom!

John Lennonmuur bezoeken

Gelegen aan een ietwat afgelegen pleintje, vind je de kleurrijke Lennonmuur. Deze kleurrijke muur heeft een bredere betekenis dan enkel een fotogeniek plekje. Een onbekende artiest schilderde hier na de dood van John Lennon namelijk een portret van de zanger met enkele teksten uit liedjes van de Beatles. Dit werd gezien als een protest, omdat verwijzingen naar de westerse maatschappij destijds verboden waren. Momenteel worden er door lokale artiesten kunstwerken geschilderd die refereren naar het thema ‘vrijheid’. Ook een portret van John Lennon blijft onderdeel van de muur. Daarnaast schrijven bezoekers betekenissen van ‘vrijheid’ op de muur.

De Joodse wijk ontdekken

Nabij het Oude Centrum van de stad vind je de Joodse wijk. Deze prachtige wijk vol historie beschikt over velen synagoges en andere historische monumenten die je met een combinatieticket komt bezoeken.

Zo kun je hier de oudste synagoge van Europa bewonderen, de Oud-Nieuw synagoge. Daarnaast vind je hier de prachtige Spaanse synagoge, die zijn naam te danken heeft aan de elementen die je doen denken aan de Spaanse Alhambra. Ook kun je hier de Maisel Synagoge, Klausen Synagoge, de Joodse begraafplaats en de indrukwekkende Pinkas synagoge bezoeken. In deze synagoge zijn de namen van bijna 80.000 Tsjechische Joodse slachtoffers van concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog geschreven op de muren. Daarnaast vind je hier een tentoonstelling met tekeningen van kinderen vanuit het concentratiekamp Theresienstadt.

Wandel over de Karelsbrug en beklim de toren

Als je aan Praag denkt, dan denk je wellicht al snel aan het beroemde plaatje met de authentieke brug en torens. Aan beide kanten van de brug vind je de poortgebouwen die je kunt beklimmen en kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Om de toren te beklimmen heb je een entreeticket nodig.

Restauranttips

Manifesto Market

Deze foodmarkt is zowel in de winter- als zomermaanden echt een aanrader. Het voordeel van een foodmarkt: voor ieder is er wat wils! Naast de lekkere hapjes kun je hier ook genieten van heel veel lekkere en bijzondere drankjes.

Monk

Dit cafeetje heeft er recent een tweede locatie bij gekregen en dat is niet zomaar. De gerechten zijn heerlijk, de setting is gezellig en ook hier staan er weer tropische en bijzondere drankjes op het menu.

EMA

Deze hippe koffiebar serveert niet alleen de ‘standaard’ koffies, maar geeft er een geheel eigen twist aan met bijzondere smaken. Daarnaast kun je hier ook genieten van andere heerlijke drankjes en kleine gerechten.

Nam Vietnamees

Misschien is het je al opgevallen, maar Praag beschikt over heel wat Vietnamese restaurantjes en ook deze ziet er prachtig uit! De styling van het restaurant doet je helemaal niet geloven dat je in Tsjechië bent en ook de gerechten en drankjes stellen niet teleur.

Cafe Café

Dit hippe café is zowel bij de locals als bij toeristen een favoriete plek op een centraal punt van de stad. Geniet hier van heerlijke gerechten, drankjes en vers gebakken taarten.

La Piccola Perla

Zin in Italiaans eten? Dan is dit een aanrader! Slecht een straatje verwijderd van de drukke winkelstraat van Praag vind je dit Italiaanse restaurant en kun je genieten van heerlijk vers bereidde gerechten. Ook de Limoncello van het huis ontbreekt hier niet.

Manifesto Market
Nam Vietnamees
Monk

Waar te overnachten?

Wij verbleven in Praag slechts een paar straten buiten het oude centrum in deze prachtige Airbnb en dat was een dikke aanrader. Dankzij de centrale ligging kun je de stad gemakkelijk te voet verkennen. Daarnaast is het appartement erg ruim en schoon. Eén tip: er is geen lift en je moet enkele trappen op, houdt daar rekening mee met je bagage ;)