10 x Doen in Hanoi

De metropool van Vietnam, chaotisch en toch charmant, dat is Hanoi. Misschien dat je net na aankomst wat last krijgt van een cultuurshock met al die krioelende scooters en toeters, maar de sfeer en vriendelijkheid van de bevolking spant hier de boventoon. Ondanks dat deze stad ruim 8 miljoen inwoners telt, kent het ook zijn kalme en rustgevende plekjes. Voor deze plekken moet je vooral even verder lezen!

Hoe reis je naar Hanoi?

Voor veel reizigers is Hanoi ofwel het begin- of het eindpunt van hun rondreis door Vietnam. Is dit het beginpunt? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk aan op Noi Bai Airport. Vanuit hier kun je gemakkelijk een taxi nemen naar het centrum van de stad. Een goede tip hiervoor is om gebruik te maken van de app ‘Grab’. Hiermee kun je taxi’s reserveren en betaal je dus de prijs die er via de app wordt weergegeven, op deze manier word je minder snel gescamd.

Is Hanoi het eindpunt van jouw reis? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk uit de buurt van Sa Pa, Halong Bay, Ninh Binh of Ha Giang. Voor het vervoer van de ene naar de andere bestemming raad ik je aan om gebruik te maken van de 12Go app. Via deze app kun je gemakkelijk een bus transfer, treinticket of taxirit regelen. Je krijgt hier alle opties te zien met de bijbehorende prijzen en duur van je transport.

Wat te doen in Hanoi?

Hanoi kent behoorlijk wat bezienswaardigheden. Het is daarom aan te raden om hier 2 à 3 dagen te verblijven. Veel van deze bezienswaardigheden zijn vanuit het Old Quarter makkelijk te belopen. Mocht je het lopen op een gegeven moment toch zat zijn, dan kun je overal waar je ook bent wel een fietstaxi vinden die je naar je gewenste bestemming brengt.

Struinen door Hanoi Old Quarter

De old quarter van Hanoi is het meet sfeervolle gedeelte van de stad. Hier vind je tal aan leuke restaurants, café’s en winkels. Naast dat deze wijk heel gezellig is, vind je hier ook een groot deel van de bezienswaardigheden. Naast de must see’s die er later nog worden genoemd, vind je in deze wijk een groot aantal muurschilderingen die ieder een eigen verhaal over de stad vertellen. Deze muurschilderingen vind je hier.

Een leuk weetje! De straten van het old quarter zijn opgedeeld in thema’s. Zo vind je er in de ene straat allemaal winkels die sleutels verkopen, in de andere wordt bamboe verwerkt in producten en in de volgende straat staat het vol met lampenwinkels.

Bezoek de Temple of Literature

In deze tempel, gelegen net buiten het old quarter, lijk je even te vergeten in wat voor een wereldstad je bent en hoor je geen scooters en toeters meer. Om het complex te bezoeken kun je bij de ingang een entreeticket kopen voor 70.000 VND per persoon. Let op: bij het bezoeken van tempels in Vietnam is het gepast om je schouders en ook zo ver mogelijk je knieën bedekt te hebben.

De tempel, wat in de 11-eeuw fungeerde als universiteit, is toegewijd aan de wetenschap en literatuur. Naast de indrukwekkende tempels, tonen verschillende gebouwen je de verhalen van vroeger en hoe het studeren op de universiteit er destijds aan toe ging.

Wandel langs het Hoan Kiem meer

Midden in het old quarter van de stad vind je het Hoan Kiem meer. De locals komen hier graag naartoe om de drukte van de stad even te ontsnappen, aan tai chi te doen of vrienden en familie te treffen. Op zondag zijn de straten rondom het meer afgesloten voor het verkeer en zie je hier veel families met kinderen samenkomen, dansgroepen shows geven en kraampjes met snoepgoed.

Bezoek Hanoi Train Street

Aan de rand van het old quarter vind je het treinspoor dat dwars door de smalle steegjes van Hanoi loopt. In deze Train Street vind je gezellige barretjes en restaurants om wat te drinken. De trein komt meerdere keren per dag langs en het is indrukwekkend om te zien hoe de trein door zo’n smalle straat heen rijdt en het leven op de straat weer in volle gang gaat zodra de trein voorbij is. Vraag bij je accommodatie naar de actuele tijden waarop de trein langs rijdt. Zorg er daarbij voor dat je er iets van tevoren ben, anders worden er hekken voor de ingang van de straat geplaatst.

Slenter over de Night Market

Iedere avond vind je hier de night market van Hanoi. Er worden diverse straten voor deze markt afgezet en het is er altijd gezellig druk. Op de markt vind je naast kleding en souvenirs ook tal aan eetkraampjes. De markt start officieel om 19:00 uur, maar omdat er dan nog veel opgebouwd wordt is het aan te raden om er vanaf 20:00 uur naartoe te gaan.

Breng een bezoek aan de St. Joseph’s Cathedral

In het old quarter van de stad vind je ook deze bezienswaardigheid, de St. Joseph’s Cathedral. Deze kathedraal is een van de vele overblijfselen van de Franse koloniale invloeden. Het is een mooie plek om van buiten én van binnen te bewonderen. Zorg er ook hier voor dat je netjes je knieën en schouders bedekt.

Bezoek het meer met de Amerikaanse B-52 bommenwerper

Vlakbij het Victory Museum van Hanoi, waar je allerlei gebruikte gevechtstoestellen vindt en oorlogsverhalen hoort/leest, ligt het B52 meer. In dit kleine meertje, verscholen tussen de huizen van de stad, lig een Amerikaanse bommenwerper uit 1972. Deze is door Vietnamese soldaten uit de lucht geschoten en vervolgens terecht gekomen in dit meer.

Wandel naar het Ho Chi Minh museum

Op ongeveer een half uurtje lopen van het old quarter vind je het Ho Chi Minh museum. In dit museum ligt de oud-president van Vietnam ook zelf opgebaard en kun je hem bezoeken. Door de Vietnamese wordt dit als een zeer belangrijke en heilige plek beschouwd en men kleedt zich dan ook vaak opperbest wanneer ze een bezoek brengen aan Ho Chi Minh.

Wandel langs het West Lake en bezoek Tran Quoc Pagoda

Een bezoek aan het Ho Chi Minh museum kun je makkelijk combineren met een bezoek aan het grote West Lake. Aan dit meer vind je een populaire en kleurrijke pagoda, namelijk de Tran Quoc Pagoda. Deze heilige plek kun je gratis bezoeken.

Proef de lokale lekkernijen

Als je het mij vraagt biedt de Vietnamese keuken heel veel lekkers. Probeer bijvoorbeeld een heerlijke Pho of verse spring roll (gemaakt van rijstpapier). Lunchen doe je perfect met een Banh Mi, een broodje met paté en vlees. Tegenwoordig vind je bij iedere Bang Mi zaak ook vegetarische opties. Daarnaast is een egg coffee of een koude coconut coffee ook een grote aanrader. Zelfs wanneer je geen grote koffiedrinker ben, zul je dit erg lekker vinden.

Doe een fietstour

Ondanks dat Hanoi een stad is met druk verkeer, kun je hier super leuke fietstours maken. Hierbij bezoek je het old quarter van de stad én fiets je door de buitenwijken van de stad. Deze wijken zijn een stuk groener dan je wellicht verwacht van Hanoi.

Waar te verblijven?

Wil je de charme van de stad dichtbij meemaken en je vlakbij alle belangrijke bezienswaardigheden bevinden, dan is het aan te raden om in het old quarter van de stad te verblijven. Op deze manier ben je op loopafstand van bezienswaardigheden, leuke restaurants en hippe cafés. Wij verbleven in het Center Silk Classic hotel. Dit sfeervolle hotel heeft een ideale ligging in het oude centrum, super vriendelijk personeel en fijne kamers.

Bekijk ook onze aflevering over Hanoi!