5 x Niet te missen tijdens jouw citytrip naar Krakau


Krakau, de op één na grootste stad van Polen, is een prachtige stad vol met historische gebouwen waarvan je de sfeer door de hele stad kunt voelen. Iedere straat heeft weer nieuwe prachtige pandjes en de geschiedenis van de stad is overal te merken. Tijdens een bezoek aan deze stad zal je van de ene verbazing in de andere vallen. Ik geef je graag een paar tips voor jouw citytrip naar het prachtige Krakau.

De historische binnenstad

Het stadscentrum van Krakau staat vol met authentieke historische gebouwen en je waant je dan ook in een totaal andere wereld, niet gek dat ze deze stad ook we het ‘Florence van Polen’ noemen en dat het oude stadscentrum op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Wat tijdens jouw bezoek aan de binnenstad zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de Grote Markt, oftewel Rynek Główny. Dit is het centrale plein van de stad en beschikt over veel restaurants met gezellige terrasjes en winkels. Midden op het plein vindt je de Lakenhal, met aan de ene kant de Raadhuistoren en aan de andere kant de gotische Mariakerk met de twee bijzondere ongelijke torens die zeker niet te missen zijn. Aan deze kant van het plein vindt je tevens het standbeeld van de Poolse dichter Adam Mickiewicz en de Sint-Adalbertkerk.

Het kasteel en de kathedraal van Wawel

Nabij de rivier de Wisla ligt een heuvel genaamd Wawel. Op deze heuvel vindt je het Wawelkasteel en de Wawelkathedraal. Ook dit zijn weer prachtige goed bewaarde historische gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn. Dit is tevens de plek waar vroeger – volgens verhalen – in een grot onder de heuvel de draak genaamd Smok Wawelski leefde. In het kasteel kun je een audiotour doen en van alles te horen en weten krijgen over de geschiedenis van de heuvel en het kasteel. Daarnaast gaan veel stadstour langs deze plek, waarbij je het kasteel al van buiten kunt bewonderen, wat ook al de moeite waard is!

De kathedraal van Wawel vindt je op de binnenplaats van het kasteel. Deze kun je van binnen bekijken en kun je de torens beklimmen waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad. De kathedraal kun je gratis bezoeken, alleen voor het beklimmen van de torens en het bezoeken van de crypte met de tombes heb je een entreeticket nodig.

Loop door de Joodse wijk

In Krakau zijn er veel tours en excursies om aan deel te nemen. Het is een aanrader om mee te doen met een stadstour die ook door de Joodse wijk van de stad loopt. Met de gids loop je door de Joodse Wijk Kazimierz, een wijk met oude huizen, smalle straten en meerdere synagogen. Vroeger was Kazimierz geen wijk van Krakau, maar was het een onafhankelijke stad. Tijdens de tweede wereldoorlog werden Joodse inwoners van deze wijk gedwongen om naar de gettowijk Podgórze te verhuizen. Na de oorlog raakte de wijk in verval, totdat hier de opnames voor de bekende film Schindler’s List werden gestart. De wijk kreeg belangstelling en werd opgeknapt. Tegenwoordig is het een hippe wijk met veel faciliteiten.

Geniet van de natuur in de stadsparken

Krakau kent veel groenvoorzieningen in en om de stad. Het bekendste park is Plany Park. Dit smalle park omringd het oude stadscentrum en heeft bij elkaar een lengte van 4 kilometer. Voorheen was dit de plek waar de stadswallen stonden. Dit park grenst tevens aan het Wawelkasteel. Aan de andere kant van dit kasteel, namelijk aan de kant van de Wislarivier, is nog een park te vinden. In dit park vindt je een bekende bezienswaardigheid, namelijk een beeld van de Smok Wawalski, die eerder al ter sprake kwam. Niet schrikken! Om de paar minuten spuwt deze draak vuur!

Een indrukwekkend bezoek aan Auschwitz  

Op circa anderhalf uur rijden van Krakau ligt het bekende concentratiekamp Auschwitz en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, een van de weinige kampen uit de tweede wereldoorlog die nog deels overeind staan. Gedurende de tweede wereldoorlog werden hier 1,1 miljoen mensen omgebracht, waaronder vooral Joden, maar ook zigeuners, homoseksuele en Russische krijgsgevangenen. In Auschwitz zie en voel je de geschiedenis van deze plek aan de hand van documenten en foto’s van gevangen. Daarnaast zijn er meerdere tentoonstellingen van persoonlijke bezittingen. Het is aan te raden om een georganiseerde bustour vanuit Krakau te doen. Tijdens je bezoek vertelt de gids alles over dit kamp en wat er zich hier heeft afgespeeld. Het is een interessant en indrukwekkend, maar tevens een verdrietig en ingrijpend bezoek.