8 tips voor een kleinere ‘footprint’ tijdens jouw reis!

  1. Neem vaker de trein in plaats van het vliegtuig. Er namelijk uit onderzoek gebleven dat een vliegreis het milieu met maar liefst 7 tot 11 keer meer belast, dan dezelfde reis per trein! Een ander voordeel van het reizen per trein is natuurlijk dat je tegelijkertijd erg veel van de omgeving ziet ;) Een weekendje Parijs, London of Berlijn, is prima per trein aan te doen.

 

  1. Is het toch niet mogelijk om per trein te reizen, bijvoorbeeld wanneer er voor een verre bestemming gekozen wordt, maak dan gebruik van de CO2-compensatie. Hierbij betaal je een extra bedrag, waarbij de opbrengst geïnvesteerd worden in CO2-reductieprojecten.

 

  1. Neem deel aan duurzame activiteiten, zoals fietsen, kajakken of gewoon hiken! Laat de vervuilende activiteiten, zoals attractieparken, boottours of een te gekke helikoptervlucht eens links liggen en denk aan het milieu.

 

  1. Ga voor een ecohotel of een ander duurzaam verblijf. Tegenwoordig zijn er diverse keurmerken, zoals het Green Key Certificate en de Global Sustainable Tourism Counsil die aantonen dat een accommodatie duurzaam is. Hierbij kun je denken aan duurzame initiatieven zoals het verbouwen van eigen voedsel, het zelfstandig opwekken van energie en het scheiden en reduceren van afval.

 

  1. Let op dieronvriendelijke excursies en doe hier niet aan mee! Sommige excursies lijken misschien onschuldig, maar achter de schermen kan er toch spraken zijn van een hoop dierenleed. Neem bijvoorbeeld geen deel aan excursies, zoals olifantenritten en dierenshows. Neem in plaats hiervan deel aan verantwoorde excursies, waarbij dieren in hun natuurlijke leefomgeving gerespecteerd en met rust gelaten worden. Of draag je steentje bij en breng een bezoek en donatie bij een dierenopvangcentrum.

 

  1. Beperk je plastic afval! Dit kan simpelweg door het gebruiken van herbruikbare waterflessen, wat op reis al een groot verschil kan maken. Ook kan het gebruik van herbruikbare tasjes tijdens het doen van boodschappen een wereld van verschil maken. Gebruik je toch wel wegwerp plastic, zorg er dan voor dat het in een prullenbak terecht komt en niet in de natuur.

 

  1. Respecteer de natuur! Let tijdens het bezoeken van bijvoorbeeld een natuurpark op waar je loopt, zodat je geen planten en/of dieren kapot maakt. Zorg er daarnaast voor dat er geen etensresten en afval in het milieu terecht komen.

 

  1. ‘Go local’ en eet en koop lokaal! Hierdoor steun je de lokale economie en dompel je jezelf tegelijkertijd onder in de originele en lokale cultuur, een win-win situatie voor iedereen! Zo kunnen we samen ervoor zorgen dat lokale bevolking blijft profiteren van toerisme en dat de locals niet worden verdreven door grote investeerders in de toerismebranche.