Roadtrip van Lillehammer naar Odda


Ruige natuur, knusse plaatjes en prachtige uitzichtpunten kom je onderweg tegen. Een route van ongeveer 355 km (one way) brengt je door het adembenemende landschap van midden-Noorwegen. Vanuit dichte bossen rijdt je naar het prachtige fjordengebied. Ik reed deze route midden mei, waardoor het landschap echt om de haverklap veranderde. De ene keer reed je door groene velden en dichte bossen, waarna je uitkomt tussen de besneeuwde bergtoppen en -plateaus. Ik geef je graag wat tips om jouw route nog wat leuker te maken.

Heenreis

Wij reden van Lillehammer naar Odda en vanuit Odda via een andere weg weer terug naar Lillehammer. Tijdens de heenreis besloten we via de E16 te rijden, welke een heel stuk door het Valdres natuurpark loopt. Onderweg maakten we diverse stops. Een echte aanrader is om een stop te maken bij het Stegastein Viewpoint. Let op: het is een smalle tocht naar boven vol haarspeldbochten. Het is ook mogelijk om je auto beneden in het plaatje Aurlandsvangen te zetten en je met een shuttle naar boven te brengen. Voor de sportieveling is het ook mogelijk om de tocht naar boven te lopen, dit is circa 3 à 4 uur naar boven en terug naar beneden.

Een ander hoogtepunt van de heenreis is de oversteek over het Hardangerfjord via de Hardangerbrua. Vanuit de tunnel rijdt je zo de brug op en heb je een indrukwekkende uitzicht op het fjord en de hoge pieken die voor je uitsteken.

Terugreis

Tijdens onze terugreis namen wij eerst de 13 weg en vervolgens staken wij vanaf de Hardangerbrua door op de 7 weg. Onze eerste stop was bij Eidfjord. Hier kun je een leuk rondje lopen en heb je een prachtig uitzicht op de fjorden. Heb je langer de tijd, dan kun je vanaf Eidfjord ook een leuke boottocht over de omringende fjorden maken. Onderweg maakten wij tevens een stop in de wintersportplaats Geilo. Het is een belangrijke plek voor de Noren om op wintersport te gaan, maar wanneer je hier in de zomer bent hoef je je ook geen moment te vervelen.