9 x Bergamo ontdekken

Gelegen in de bergachtige regio Lombardije in het Noorden van Italië ligt de stad Bergamo. Het is heerlijk om een dagje door de gezellige straatjes van de stad te struinen en de vele kerken te bezoeken. Bergamo is opgedeeld in twee delen, een hoger en een lager gelegen stadscentrum. Het is aan te raden om te parkeren in het lager gelegen gedeelte en vanuit hier met het trammetje (de Funicolare Campo dei Fiori) omhoog te nemen of door via de oude muren te lopen.

Piazza Vecchia

Het hoofdplein van Bergamo ligt in het hoger gelegen oude stadscentrum, Piazza Vecchia. Hier vind je alle pracht en praal, zoals de Palazzo della Ragione en Palazzo Nuovo. Naast de prachtige panden vind je hier ook gezellige terrasjes om heerlijk neer te strijken en te genieten van de prachtige en historische omgeving.

Cappella Colleoni

Vanuit het Piazza Vecchia loop je aan een stuk door naar de prachtige Cappella Colleoni. Deze 15-eeuwse grafkapel is een echte eye-catcher met zijn indrukwekkende details. Het kapelletje kun je gratis binnenlopen en bewonderen. Let op, het is hier niet toegestaan om van binnen foto’s te maken.

Basilica di Santa Maria Maggiore

Naast de Cappella Colleoni vind je de Basilica di Santa Maria Maggiore. Het zal je wellicht wel opvallen dat je in Bergamo heel veel kerken vind, maar deze basiliek is een van de meest indrukwekkende van de stad. De prachtige details en kleuren die er zowel in als buiten de basiliek te zien zijn is echt waanzinnig.

 

Cattedrale di Sant'Alessandro Martire / Bergamo Kathedraal

Alsof dit nog niet genoeg was, vind je haaks op de Basilica di Santa Maria Maggiore de Kathedraal van Bergamo. Ook hier kun je gratis binnen een bezoekje brengen, wat zeker de moeite waard is.

 

Campanone

De Campanone toren is toch wel echt de blikvanger van het Piazza Vecchia. Het is mogelijk om helemaal naar boven te lopen of met de lift de top te bereiken. De klokkentoren van de Campanone luidt nog iedere avond stipt om 10 uur om, net als vroeger, de stad eraan te herinneren dat de stadspoorten gesloten moeten worden.

Wandel over de Venetiaanse muren

De oude stad van Bergamo wordt omringd door de oude stadsmuren die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. De zogeheten Venetiaanse muren zijn bij elkaar ongeveer 5,5 kilometer lang en bieden een fenomenaal uitzicht op de stad.

Stadspoort van Bergamo

Wanneer je ervoor kiest om via de Venetiaanse muren van het lager gelegen stadsgedeelte naar het hoger gelegen stadsgedeelte te gaan, dan kom je het oude stadscentrum binnen via de stadspoort van Bergamo. Ook vanuit de weg onder deze stadspoort door heb je een fantastisch uitzicht over het lager gelegen stadsgedeelte.

Lunchen bij Mimì, La Casa dei Sapori

Gelegen in het gezellige, nabij het Piazza Vecchia, vind je Mimì, La Casa dei Sapori. Dit gezellige restaurants maakt gebruik van seizoensgebonden ingrediënten uit de streek. Geniet hier van heerlijke, vers bereide en lokale gerechten. De lasagne bolognese en ook de ravioli met pistache is een aanrader.

Proef de lokale Polenta E Osei

Mocht je een zoetekauw zijn, dan kun je bij Nessi Bergamo Alta een heerlijke lokale delicatessen halen, de Polenta E Osei. Ook het welbekende Straciatella ijs komt uit Bergamo en kan je natuurlijk niet laat liggen tijdens een bezoekje aan de stad!