Ontdek de koningsstad van Vietnam; 5 tips voor Hué

De Vietnamese stad Hué ligt in centraal Vietnam en wordt ook wel de koningsstad genoemd, omdat hier de voormalige koninklijke familie woonde. Naast dat het een koninklijke stad was, werd deze regio zwaar getroffen door de conflicten tussen Vietnam en de VS tijdens de Vietnamoorlog. Tot op heden zijn daar nog gevolgen van te zien. Benieuwd wat je tijdens een bezoek aan Hué niet kunt missen? Lees dan vooral even verder!

Hoe kom je in Hué?

Reizigers komen vaak vanuit Hoi An, Da Nang of Phong Nha naar Hué. Vanuit alle richtingen gaan er toeristenbussen naar het centrum van Hué. Vanuit Phong Nha is het ongeveer een rit van 4 uur. Kom je uit Hoi An, dan doe je er ongeveer 3 uur over en vanuit Da Nang ongeveer 2,5 uur. Deze busritten kun je gemakkelijk regelen via 12GO. De bussen vertrekken meerdere keren per dag en van en naar verschillende locaties, waardoor je gemakkelijk een geschikte transfer kunt vinden.

Wat te doen in Hué?

Citadel

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Hué is de citadel. Dit complex vol paleizen, tempels en tuinen, is de voormalige koninklijke stad. Binnen de oude stadsmuren vind je de Verboden Paarse stad, diverse graven, pagodes, tempels en paleistuinen.

De koningsstad kun je gemakkelijk zelf bezoeken. Wil je ook andere pagodes en graven in de omgeving bezoeken? Dan kun je bij de ingang van de citadel een combinatieticket kopen. Wil je tijdens je bezoek meer te weten komen over de geschiedenis van de citadel en wat er zich hier tijdens de Vietnamoorlog allemaal heeft afgespeeld? Dan kun je ook een tour met gids boeken.

Verlaten waterpark

Niet ver van het stadscentrum vind je het verlaten waterpark; Ho Thuy Tien. Dit waterpark is al meer dan 10 jaar gesloten en is destijds slechts 4 maanden open geweest. Momenteel trekt deze attractie veel fotografen en toeristen aan. Let op: het plan is dat de attractie in 2025 wordt gesloopt en je het dus niet meer kunt bezoeken.

DMZ & Vinh Moc Tunnels

In de stad en omgeving van Hué werd tijdens de Vietnamoorlog hevig gevochten en kent het daarom een rijke geschiedenis. Nabij de stad vind je de DMZ, de gedemilitariseerde zone van Vietnam. Tot op de dag van vandaag kun je hier overblijfselen vanuit de Vietnamoorlog vinden. Tijdens een tour naar deze indrukwekkende plekken bezoek je onder andere de Hien Luong-brug, die aan de grens ligt van het oude Noord- en Zuid-Vietnam, een voormalige Amerikaanse basis met achtergelaten militaire voortuigen en bezoek je de Vinh Moc-tunnels. Dit tunnelsysteem werd destijds gebruikt voor burgers om te schuilen voor het geweld.

Graven en pagodes

Rondom het centrum van Hué vind je diverse graven en tempels die dateren uit het koninkrijk van Vietnam. Enkele van de bekendste graven en tempels zijn: de Minh Mang-tombe, de Tu Duc-tombe, de Hon Chen-pagode en de To Mieu-pagode. Let op: tijdens het bezoeken van de pagodes is het respectvol om je knieën en schouders bedekt te hebben.

Hai Van Pass

Op de route van Hué naar Da Nang (en andersom) vind je de Hai Van Pass. Deze bergpas van 21 km brengt je langs indrukwekkende uitzichtpunten. Onderweg van Hué naar Da Nang (en andersom), of op de route van Hué naar Hoi An, vind je nog vele andere leuke stops. Je kunt deze route zelf afleggen per scooter, of je kunt ervoor kiezen om met een georganiseerde tour mee te gaan.

Waar te verblijven?

Tijdens ons bezoek aan Hué, verbleven we in het gezellige Sweethouse Homestay. Deze kleinschalige, maar sfeervolle en ideaal gelegen homestay is niet alleen goed betaalbaar, maar ligt ook op slechts een kleine 10 minuten lopen van het sfeervolle centrum vol restaurants en bars.