7 x Winters Lillehammer!

Lillehammer is een dorp gelegen ten Noorden van de stad Oslo. Vanuit Oslo rijd je in circa 2 uur met de auto naar het dorp, of kun je vanuit de luchthaven de trein nemen naar deze gezellige stad. Veel mensen bezoeken Lillehammer in de zomer tijdens een roadtrip door Noorwegen, maar ook in de winter is er genoeg te beleven. Lees snel verder waarom!

Olympisch dorp

In 1994 werden de Olympische winterspelen georganiseerd in Noorwegen, waarbij Lillehammer een belangrijk gebied was. Zo vind je in het dorp de Olympische skischans en de zogenoemde Håkons Hall, waar ijshockey werd gespeeld. Daarnaast vind je bovenop de bergplateau het Birkebeineren ski- en biatlon stadium. Naast de olympische stadiums in Lillehammer zelf, vind je in het nabijgelegen Hunderfossen de bobslee baan, in Hafjell en Kvitfjell werd er geskied en in Hamar bevindt zich de schaatsbaan. In Lillehammer vind je ook het Noors Olympisch Museum, wat erg leuk is om een bezoekje aan te brengen!

Pistes van Hafjell

Op slechts 20 minuten rijden van Lillehammer ben je bij het skigebied van Hafjell, met voor iedere soort wintersporter wat wils. Zo vind je op de top van de berg heerlijke groene pistes en heb je een prachtig uitzicht over de vlaktes met besneeuwde bomen. Verder zijn er nog blauwe, rode en zelfs een paar zwarte afdalingen! Ook voor langlaufers valt er genoeg te doen in Hafjell!

Betoverende IJskerk

In het plaatsje Fåvang, ongeveer 45 minuten rijden vanuit Lillehammer, bevind zich de zogeheten ‘Iskjørkja’, oftewel ‘IJskerk’. Wanneer je met de bus naar Fåvang gaat, stap je uit in het centrum van het dorp en loop je richting de parkeerplaats van Iskjørkja (aangegeven op google maps). Kom je met de eigen auto? Dan kun je hier parkeren. Vervolgens volg je het gele bordje met ‘Iskjørkja’ (let op: je loopt hier een privé terrein op, dat klopt) en volg je de aangegeven route. Het eindpunt is een prachtige IJskerk midden in een vallei! Je kunt zelfs in de ‘kerk’ staan achter de gigantische ijspegels!

Langlaufen in Nordseter

Gelegen op slechts 20 minuten van Lillehammer en hoger op de berg, vind je Nordseter. Dit is dé plek om te gaan langlaufen! Je vind hier diverse soorten paden en kunt de tocht zo lang of kort maken als je zelf wilt. Daarnaast is er een cafeetje waar je tevens langlauf materiaal kunt huren, sneeuwschoenen kunt huren en natuurlijk lekker kunt opwarmen met een warme chocolademelk met een traditionele ‘kanelknuter’ (Noors kaneelbroodje).

Nog meer bevroren watervallen

Vanuit het centrum van Lillehammer kun je een prachtige wandeling maken naar bevroren watervallen, de Mesna watervallen. Deze wandeling begint vanaf Olympia parken, waarbij je vanuit Birkebeineren Hotel & Apartments de weg oversteekt en over de brug (Finna Bru) loopt. Vanuit hier neem je het pad naar boven en volg je de weg langs het beekje. De wandeling eindigt bij een stenen brug die je over kunt steken en terug kunt steken naar de olympische schans. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de wandeling verder voort te zetten en verder door loopt naar boven. Wanneer je de verder wandelt kom je uiteindelijk bij Krokbua uit. Tevens een prachtige omgeving om te wandelen of langlaufen!

Balbergkampen wandeling

Wil jij een betoverend uitzicht over Lillehammer bewonderen en hou je van een beetje klimmen en klauteren? Dan is de Balbergkampen wandeling echt iets voor jou! De wandeling begint vanaf Storhove, een studentencomplex ten westen van Lillehammer. Hier neem je vanaf huisje nummer 5 het pad door de sneeuw omhoog, waarna je vervolgens de bordjes volgt en de weg naar boven voortzet. Af en toe is de weg stijl en moet je je vasthouden aan, of bukken voor boomstammen, maar het uitzicht is het zeker waard!

Huskytour in Sjusjøen

Op slechts een half uur rijden van Lillehammer vind je Sjusjøen. In het prachtige winterse landschap van deze plaats kun je een huskytour maken! Een unieke manier om de omgeving te ontdekken en jouw wintersport avontuur in Noorwegen compleet te maken! Naast dat je een prachtige tocht maakt van 15 of 30 km, kun je knuffelen met de honden, na de tocht broodjes roosteren aan het kampvuur en opwarmen met een verse chocolademelk!

Tip: Neem een zonnebril mee tegen de wind en trek warme kleding aan!