10 x de verbazingwekkende Lofoten Islands!

De eilandengroep van de Lofoten is gelegen in de noordelijke provincie van Noorwegen, ‘Nordland’. De Lofoten staat bekend om de prachtige en indrukwekkende natuur, pittoreske vissersdorpjes en niet te vergeten, de lokale stokvis die je in veel dorpen ziet drogen aan houten rekken. Ontdek hier wat je absoluut niet mag missen tijdens jouw trip door de Lofoten!

Hoe bereik ik de Lofoten?

De eilandengroep van de Lofoten is bereikbaar op diverse manieren. Veel mensen kiezen ervoor om naar de plaats Bodø te vliegen en vanuit hier de ferry te nemen naar de plaats Moskenes in het zuiden van de Lofoten. Daarnaast is het mogelijk om vanuit Bodø met een klein vliegtuig in ongeveer 20 minuten naar de hoofdstad van de Lofoten te vliegen, namelijk Svolvær. Dit is wat ik heb gedaan en ik kan je verzekeren, het uitzicht vanuit het vliegtuig is fantastisch!

Hoe reis ik rond in de Lofoten?

Hoewel de eilandengroep niet enorm groot is, is het aan te raden de Lofoten met een auto te verkennen. Het openbaar vervoer brengt je niet naar alle plekken en daarnaast ben je met een auto natuurlijk erg flexibel. Het rijden in de Lofoten is erg toegankelijk, wel is het belangrijk om goed op te letten omdat de wegen soms smal zijn. Er is één hoofdweg, waar je op een enkele baan rijdt. De route door de Lofoten is magisch. Na iedere bocht in de weg heb je een ander uitzicht op nieuwe indrukwekkende bergtoppen, mysterieuze fjorden en kleurrijke huizen.

Svolvær

Wanneer je vanuit Bodø het vliegtuig neemt naar de Lofoten, zul je aankomen in de hoofdstad van de Lofoten, Svolvær. Het is dan ook erg leuk om na aankomst, of voor vertrek deze plaats te bezoeken. Het is dan ook een van de grootste plaatsen in de Lofoten met meerder winkels, restaurants en natuurlijk een grote haven.

RIB boat tour Ballstad

Ballstad vind je ongeveer halverwege de Lofoten. De havenplaats ligt op circa 1,5 uur rijden van Svolvær. Het is een leuke havenplaats om te bezoeken, waar je tevens de bekende stokvis van dichtbij kunt bekijken (en ruiken :) ). Vanuit de haven van Ballstad is het mogelijk om een tour te maken op een RIB boat, wat echt een aanrader is. Tijdens deze ruim 2 uur durende tour scheur je over het water, bewonder je de indrukwekkende fjorden met de uitstekende ruige bergtoppen en stop je op diverse plekken om vissersdorpjes vanaf het water te bewonderen. Bekijk hier deze onvergetelijke ervaring:

Offersøykammen hike

Nabij de plaats Leknes vind je het startpunt van de zogenaamde Offersøykammen trailhead. Een fantastische hike die je na wat inspanning een fantastisch uitzicht bied over de fjorden en bergtoppen. Het is handig om voor vertrek de ‘All Trails’ app te downloaden. Zo heb je een duidelijke routebeschrijving van de wandeling. Je kunt hier tevens inspiratie opdoen voor andere prachtige wandelingen wereldwijd.

Fredvang

Voorbij Leknes (op ongeveer 40 min. rijden) vind je het kleine havenstadje Fredvang. Erg leuk om tijdens jouw trip naar het eindpunt van de Lofoten een korte stop te maken en een kijkje te nemen in de haven. Wellicht zie je dan hoe de gevangen vis van boord wordt gehaald!

Nusfjord

Het bekende Nusfjord ligt iets voorbij Ballstad en is een vissersdorpje die je ook zeker niet over kunt slaan tijdens jouw bezoek aan de Lofoten! In dit dorpje vind je naast de haven en drogende stokvissen ook wat leuke restaurantjes en cafeetjes. Een echte aanrader is het ‘Landhandleriet Café’, waar je naast een goede kop koffie en een heerlijk stuk gebak ook lokale delicatessen (de gedroogde stokvis) en diverse leuke souvenirs kunt kopen.

Hamnøy

Het authentieke en kleurrijke dorpje Hamnøy ligt richting het eindpunt van de Lofoten. Dit iconische plekje zul je op veel ansichtkaarten terugvinden en dat is niet voor niets. Vanuit de brug die vanaf Hamnøy oversteekt richting Reine, heb je een prachtig uitzicht op de houten vissershuisjes met de iconische bergen op de achtergrond! Dit is zeker een stop waard!

Reine

Net voorbij het welbekende dorpje Hamnøy, vind je een ander bekend plekje in de Lofoten, Reine. Reine is een relatief grotere plaats in de Lofoten en biedt je voordat je de plaats in rijdt, een prachtig uitzicht over het dorp en de omliggende fjorden. Nabij het dorp begint de bekende Reinebringen hike, een stevige hike die je een waanzinnig uitzicht biedt over de fjorden en bergtoppen rondom Reine. Let op: deze hike is stijl en daardoor in de wintermaanden niet goed begaanbaar!

Å

Het uiterste puntje van de Lofoten waar je met de auto kunt komen is de plaats Å. Dit is een schattig en kleurrijk (wederom :) ) vissersdorpje. Vanaf de parkeerplaats van het dorp kun je een leuke wandeling maken naar het viewpoint van Å. Dit is een kleine wandeling van ongeveer een kwartier enkele weg, maar biedt je wel een prachtig uitzicht op de laatste bergtoppen van de Lofoten.

Stranden in de Lofoten

Hoewel je bij Noorwegen misschien niet direct denkt aan mooie stranden, bewijst de Lofoten zeker anders. Zeker in de zomermaanden kun je een heerlijk verfrissende duik nemen vanaf het strand in het heldere zeewater. Ook in de wintermaanden is het bijzonder om deze stranden te bezoeken. Enkele leuke stranden zijn: Rambergstranda, Kvalvika Beach, Vic Beach, Hauckland Beach en Rørvikstranda.

Rambergstranda
Hauckland Beach
Rørvikstranda
Rørvikstranda
Hauckland Beach
Vik Beach

Kajakken in Henningsvær

Een laatste, maar zeker niet de minste, tip voor de Lofoten is een kajaktour in het kleurrijke plaatsje Henningsvær. Tijdens deze tour ontdek je de haven van Henningsvær vanaf het water, slalom je langs de omliggende eilandjes en vaar je onder de iconische bruggen die richting Henningsvær lopen.

Naast de kajak tour is het erg leuk om zelf door het vissersplaatsje te lopen, winkels te bezoeken en natuurlijk het beroemde voetbalveld van de Lofoten te bezoeken. Daarnaast heeft dit dorp enkele leuke restaurants, waaronder ‘Klatrekaféen’, ‘Lysstøperi and Cafe’ en ‘Trevarefabrikken’, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt!

Accommodatie tips via Airbnb