Vrijwilligerswerk doen in het buitenland, waar begin ik?

Het is een droom voor veel reis- en cultuurliefhebbers, vrijwilligerswerk doen bij een mooi project in het buitenland. Maar, waar begin je om zo’n droom te verwezenlijken? Ik geef je graag een paar tips en deel mijn ervaring.

  • Projectkeuze:

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat voor soort vrijwilligerswerk je zou willen doen. Werk je graag met mensen, ben je graag met je handen bezig of heb jij een grote liefde voor het beschermen van diersoorten? De keuze voor het soort vrijwilligerswerk kan jou namelijk al een stukje dichterbij brengen bij het kiezen van het juiste project en de bijpassende bestemming.

  • Bestemmingskeuze:

Je kunt deze keuze ook omdraaien en je de keuze voor een bepaalde bestemming leidend te laten zijn voor jouw projectkeuze. Wil jij bijvoorbeeld graag naar Costa Rica? Dan zul je al snel terecht komen bij projecten omtrent natuurbehoud en dierbescherming.

  • Organisaties:

Er zijn veel organisaties, zoals Work Away en Projects Abroad die jou kunnen helpen met het organiseren van jouw vrijwilligersdroom in het buitenland. Zij bieden alle hulp, kennis en informatie die je nodig hebt bij het organiseren van jouw vrijwilligersreis. Daarnaast bestaan er organisaties die (groeps)reizen aanbieden waarvan vrijwilligerswerk een onderdeel is van deze reis. Hierbij doe je vaak naast het vrijwilligerswerk nog andere activiteiten die door de organisatie geregeld worden.

  • Informatie verzamelen:

Voor het maken van jouw keuze wil je natuurlijk zo veel mogelijk informatie ophalen en verhalen van andere vrijwilligers horen. Op internet zijn diverse platforms, zoals op de website van Work Away te vinden waar jij ervaringen van andere reizigers kan lezen en met hen kan connecten. Ook op facebook zijn er veel van deze groepen te vinden waarbij je je kunt aansluiten. Naast online kun je ook offline met mensen in contact komen en informatie opdoen. Zo worden er geregeld informatiesessies of beurzen gehouden waar vrijwilligerswerk in het buitenland aan bod komt. Zo wordt er twee keer per jaar de Buitenlandbeurs gehouden in de jaarbeurs in Utrecht. Hier komen allerlei organisaties samen om jouw informatie te geven over studeren, vrijwilligerswerk en werken in het buitenland. Een leuke gelegenheid om met andere reizigers en organisaties in contact te komen en waar je direct allerlei vragen kunt stellen!

  • Mijn ervaring:

Zelf ben ik in de zomer van 2019 op reis geweest naar Tanzania en Zanzibar waar ik vrijwilligerswerk heb gedaan bij een weeshuis. Omdat ik toen pas 16 jaar was heb ik destijds gekozen voor een georganiseerde groepsreis met andere leeftijdsgenoten. Deze organisatie ‘Vrijwillig wereldwijd’ biedt naast georganiseerde groepsreizen ook op maat gemaakte vrijwilligersreizen voor individuen aan. Tijdens deze reis waren er, naast het doen van vrijwilligerswerk in het dorpje Ilula, ook allerlei andere activiteiten georganiseerd. Zo zijn wij een dag op safari geweest in het Mikumi National Park, hebben wij een bezoek gebracht aan een traditionele masaï familie, zijn wij op Zanzibar gaan snorkelen bij een zandbank en hebben wij op dit tropische eiland kunnen zwemmen met dolfijnen in het wild.