Vietnam van noord naar zuid, dé ultieme reisroute!

Het uitgestrekte Vietnam, wat van noord naar zuid zo’n 1.600 km bedraagt, is de afgelopen jaren flink in opkomst onder toeristen. Niet alleen door de aantrekkelijke prijzen, maar ook doordat het land makkelijk te bereizen is en het over een grote diversiteit aan bestemmingen beschikt. In deze route nemen we je mee van Hanoi naar Ho Chi Minh City. We delen dé reistips voor jouw route van noord naar zuid Vietnam, maar uiteraard is deze route ook andersom af te leggen.

Het startpunt Hanoi

Vanuit Amsterdam vliegen er met enige regelmaat directe vluchten naar Hanoi. Daarnaast zijn er vaak vluchten met een overstap in Dubai of Singapore. Als Hanoi je eerste kennismaking is met een Aziatische stad, dan zul je zeker even versteld staan van de chaos en al het krioelende verkeer. Toch kent deze stad ook charmante en rustige plekjes, zoals de tempel van de literatuur en het Hoan Kiem meer. De old quarter van Hanoi is dé plek voor gezellige restaurants en leuke winkeltjes. Dit is tevens de leukste wijk om te verblijven in de stad.

De natuur in rondom Sa Pa

Vanuit Hanoi is het ongeveer 6 uur reizen met de bus richting het noordelijk berggebied van Vietnam. Online kun je een busticket kopen richting Sa Pa. In de omgeving van Sa Pa vind je etnische minderheden vanuit het voormalige Indochina. De grootste etnische minderheid is de stam, Hmong. Vanuit Sa Pa kun je samen met een local vanuit deze stam een prachtige trekking maken door de bergachtige omgeving. Naast deze trekking biedt de omgeving indrukwekkende bergpassen om per scooter af te leggen, of kun je het hoogste punt van Vietnam bezoeken.

Op cruise door Halong en Lan Ha Bay

Na Sa Pa reizen we, na een tussenstop met overnachting in Hanoi, door naar de kust van Vietnam. Er staat namelijk een meerdaagse cruise door Halong Bay en Lan Ha Bay op de planning. Lan Ha Bay is minder populair dan Halong Bay. Hierdoor zijn de wateren minder druk met schepen van dagtours en kun je op een fijne manier de indrukwekkende omgeving ontdekken. Samen met Genesis Regal Cruise hebben we een te gekke ervaring gehad. We bewonderden de indrukwekkende karstbergen die uit de blauwe wateren opstijgen, zijn gaan kajakken, hebben verse spring rolls gemaakt én zijn ’s avonds gaan inktvis vissen.

Het 'Halong Bay van het binnenland' ontdekken

Na Halong en Lan Ha Bay reizen we door naar het ‘Halong Bay van het binnenland’, namelijk de omgeving van Ninh Binh. We verblijven hier in het charmante plaatsje Tam Coc. Naast de prachtige rijstvelden en vele karstbergen, staat deze regio ook bekend om de grootste pagode van Vietnam, de Bai-Dinh pagode. Vanuit Tam Coc maakten we een prachtige boottocht tussen de rijstvelden en bergen.

Grotten trotseren en jungletrekking

Vanuit Ninh Binh is het ongeveer 400km reizen naar de zuidelijker gelegen plaats Phong Nha. Het Phong Nha Ke Bang National Park staat bekend om de dichtbegroeide jungle, de vele grotten en wildlife dat hier woont. We bezoeken hier een botanische tuin (wat je eerder een jungle kunt noemen) en gaan op grottentour, waar we ons onderdompelen in een modderbad.

Koningsstad Hué

Na twee dagen vol avontuur reizen we verder naar Hué. In deze voormalige koningsstad we bezoeken de Citadel, waar je het koninklijk paleis, diverse pagodes, een paleistuin en koninklijke graven vindt. Naast de Citadel bezoeken we net buiten het centrum een verlaten waterpark, welke volgende jaar wordt gesloopt. Dit waterpark is slechts 4 maanden open geweest en heeft in de afgelopen jaren meer bezoekers ontvangen dan in de periode dat het park in gebruik was.

Lantaarns en Franse stijlen in Hoi An

Na Hué reizen we via de prachtige Hai Van Pass door naar ons favoriete plekje van Vietnam, namelijk Hoi An. Het oude centrum van Hoi An is onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst en kent naast de Vietnamese stijl ook veel Franse invloeden. In het centrum kun je de ene na de andere winkel bezoeken én overal en nergens kleding op maat laten maken. Daarnaast kun je nabij het centrum van Hoi An in een coconut boat stappen en door het ‘Coconut Forest’ varen. Ben je toe aan een dagje strand? Hoi An centrum bevindt zich op slechts 5km van het An Bang strand.

Ho Chi Minh City, waar het heden en verleden samenkomen

Na een aantal dagen in Hoi An reizen we vanuit het vliegveld van Da Nang door naar Ho Chi Minh City. Hoewel er in veel delen van Vietnam niet veel meer te zien is van de Vietnamoorlog, wordt er hier in Ho Chi Minh City veel aandacht aan besteed. Zo maken we vanuit de stad een dagtrip naar de Cu Chi Tunnels en bezoeken we in het stadscentrum het War Remnants Museum. Daarnaast maken we een dagtrip naar de zuidelijker gelegen Mekong Delta en dwalen we rond in de straten van de enorme metropool.

Reis met ons mee door Vietnam!